vluchtelingenplan Europese Unie Turkije
Dossier vluchtelingen

De vluchtelingendeal voor beginners

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Kim
Einder

De EU-landen en Turkije zijn eruit. Ze gaan sámen de vele asielzoekers opvangen. En sámen voorkomen dat vluchtelingen, met gevaar voor eigen leven, in gammele bootjes naar Europa varen. Hoe? Met dit plan:

1. Turkije wordt aanmeldland
Turkije wordt een soort vluchtelingen-aanmeldbalie. Alleen asielzoekers die zich daar netjes hebben aangemeld, mogen later naar de EU komen.

Wie op eigen houtje doorreist en stiekem naar Griekenland (dus Europa) vaart, wordt teruggestuurd en moet veel langer op de reis naar Europa wachten. Hopelijk wachten mensen hierdoor liever veilig in Turkije op hun beurt, dan dat ze misschien verdrinken.

2. Er komt een ruilsysteem: 'Hij naar Europa, zij naar Turkije'
De EU en Turkije gaan de vluchtelingen verdelen. Voor elke 'stiekeme oversteker' die wordt teruggestuurd naar Turkije, mag er een Syrische vluchteling van Turkije naar Europa komen. Plus: asielzoekers die helemaal niet uit een oorlogsgebied komen maar 'gewoon' een beter, rijker leven willen in Europa, worden door Turkije opgevangen. 

Wat als het plan slaagt en er geen illegale overstekers meer zijn? Dan mogen Europese landen nog steeds vluchtelingen weghalen uit Turkije. Graag zelfs.

vluchtelingenplan Europese Unie Turkije
'Oké, deal!' V.l.n.r de Turkse minister-president Davutoglu, Europese Raad-baas Tusk en Europese Commissie-opperhoofd Juncker.

3. Turkije krijgt véél geld
Al die administratie, opvanghuizen en maaltijden voor alle vluchtelingen in Turkije zijn peperduur. Daar gaan EU-landen aan meebetalen. 6 miljard euro in totaal. 

4. De EU gaat nadenken over Turkije als lid
Turkije wil wel iets terug voor al die opvang: 'Wij willen best helpen, Europa, maar dan willen we wél met jullie praten over de EU. Daar willen wij namelijk graag lid van worden!' No way dat Turkije over een paar jaar ineens EU-lid is hoor. Maar vooruit: de politici gaan erover praten. Dat is een beginnetje. 

vluchtelingenplan Europese Unie Turkije
Premier Rutte waarschuwde de vluchtelingen voor de illegale boottocht: 'Doe het niet!'

5. Turkije krijgt minder visumgedoe
Straks hebben de Turken geen visum meer nodig om naar de EU te reizen. Een paspoort is genoeg. Maar dan moet Turkije wel eerst voor bijvoorbeeld beter beveiligde paspoorten zorgen.

Dat zijn hele goede afspraken! Toch? 
Nou... volgens veel EU-politici wel. Oké, ze moeten meer geld aan Turkije betalen, maar dat vinden ze niet zo erg. Of de vluchtelingen beter af zijn, is nog de vraag. Natuurlijk is het veiliger: wie niet in een gammel bootje stapt, kan ook niet verdrinken. Maar critici vrezen dat Turkije niet goed voor de vluchtelingen zorgt. Het land houdt zich namelijk niet aan het VN-Vluchtelingenverdrag, waarin staat welke opvang vluchtelingen minimaal nodig hebben. Bovendien staat in zo'n VN-verdrag ook dat Europese landen voor vluchtelingen moeten zorgen. Door ze terug te sturen naar Turkije trekken ze hun handen er vanaf, zegt bijvoorbeeld mensenrechtenorganisatie Amnesty International.

Waarom zijn al die miljoenen mensen ook alweer op de vlucht geslagen? Dat lees je hier. Wil je alle vluchtelingen-uitleg op een rijtje? Lees ons dossier vluchtelingen.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten