Vluchtelingen bereiken Servië

7 vragen over Samsoms vluchtelingenplan

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

PvdA-leider Diederik Samsom kwam donderdag met een nieuw plan voor de vluchtelingencrisis. Vluchtelingen die via Turkije naar Griekenland gaan, worden meteen met de veerboot teruggestuurd naar Turkije. In ruil daarvoor mogen er wel een hoop vluchtelingen op een andere, legale manier naar Europa. Hoe zit dat? 

1. Wat is dit voor een plan? 
Het uitgangspunt is: duidelijk maken dat de illegale oversteek naar Europa geen zin meer heeft. Iedereen die via Turkije in Griekenland aankomt, wordt per veerboot weer teruggestuurd naar Turkije. Zo hopen Samsom en Rutte de instroom van vluchtelingen in te dammen. 

2. Wat wil Turkije?
De Turken willen die groep teruggestuurde vluchtelingen wel ‘terugnemen’. Maar in ruil daarvoor moet er wel een 'legale doorstroming' naar Europa komen, zodat het niet overvol wordt in Turkije. Per jaar mogen er dan tussen de 150.000 en 250.000 vluchtelingen legaal naar Europa komen. Dus niet in een gevaarlijk gammel bootje.

3. In welke landen komen zij terecht? 
Samsom verwacht dat naast Nederland, ook Duitsland, Zweden, Oostenrijk, Frankrijk, Spanje, Italië en Portugal de legale migranten zullen opvangen. De andere EU-landen worden niet verplicht om mee te helpen met de opvang, maar ze zullen wel moeten meebetalen aan het probleem.  

4. Wordt het dan niet enorm vol in die tien landen?  
Juist niet, zegt Samsom. Ook als maar tien landen meedoen, krijgen ze al minder vluchtelingen binnen dan afgelopen jaar. Nederland zou volgens het nieuwe beleid 20.000 a 30.000 mensen moeten opvangen. Afgelopen jaar kwamen er 58 duizend mensen binnen. 

5. Vanaf wanneer moet het beleid ingaan?
Samsom verwacht vanaf maart of april. Samsom en Rutte zijn sinds december bezig met dit plan. Rutte heeft ook ambtenaren uit andere lidstaten bij elkaar gezet om het uit te werken, volgens Samsom. Handig is dat Nederland sinds 1 januari EU-voorzitter is.  

6. Waarom kan het niet direct ingaan?
Turkije is geen veilig land. Dat betekent dat er geen vluchtelingen kunnen worden teruggestuurd naar Turkije. Dat mag niet van de Verenigde Naties. Maar volgens Samsom krijgt Turkije binnenkort wél de status van veilig land, dus dan zou het wel mogen. 

7. Hoe zijn de reacties op het plan?
Er is veel kritiek. De stichting VluchtelingenWerk vindt het voorstel onacceptabel omdat het geen onderscheid maakt tussen oorlogs- en economische vluchtelingen: iedereen wordt teruggestuurd. Ook is Turkije niet voor iedereen een veilig land, volgens de organisatie. Het land heeft zijn mensenrechten nog lang niet op orde. Ook Leo Lucassen, hoogleraar migratiegeschiedenis betwijfelt of Turkije de status van veilig land zal krijgen. GroenLinks en de PVV zien het plan niet zitten, D66, SP en de ChristenUnie zijn niet meteen tegen.  

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten

Geen inhoud gevonden