Sahar (19) vergadert met de VN

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Govrien Oldenburger
Govrien
Oldenburger

Ministers uit 193 landen kwamen deze week bij elkaar voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN). Drie maanden lang spreken ze in New York met elkaar over belangrijke onderwerpen zoals duurzaamheid, vluchtelingen en kinderrechten. Ook Sahar Afzal (19) is erbij en vertegenwoordigt Nederlandse jongeren.   

‘Ik ben maandag vertrokken’, vertelt Sahar aan de telefoon vanuit New York. ‘Dinsdagochtend heb ik ontbeten met minister Lilliane Ploumen (van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, red.).' 

'Minister Ploumen wil jonge mensen meer betrekken bij haar beleid.’ Donderdag mag Sahar in plaats van de minister speechen voor de VN. ‘Dat is heel bijzonder’, zegt Sahar, ‘want er komen bijna geen jongeren aan het woord. Gelukkig ziet Nederland in dat dat belangrijk is, helemaal bij onderwerpen die over jongeren gaan.’ Ze gaat het hebben over radicalisering en wil benadrukken dat meer moet worden gekeken naar de oorzaken in plaats van de oplossingen. 

Ontbijten met minister Ploumen

Stem van jongeren
Als Jongerenvertegenwoordiger van de NJR (een Nederlands jongerennetwerk, red.) is Sahar de stem van Nederlandse jongeren op de Algemene Vergadering van de VN. Vorig jaar werd ze gekozen voor die functie. Sindsdien ging ze naar scholen, mbo’s en universiteiten om jongeren te vragen wat hen bezighoudt.

Ze bleken veel na te denken over vluchtelingen, volgens Sahar. En maken zich druk omdat ze geen baan kunnen krijgen als ze afgestudeerd zijn. ‘Ook hoor ik vaak dat ze een verkeerd schooladvies hebben gekregen.’ Al die informatie gebruikt ze in haar speeches voor de VN. 

Bij de VN

Hartkloppingen
Half oktober gaat ze nog eens terug naar de vergadering. Dan spreekt ze de VN toe over kinderrechten. Is ze zenuwachtig voor die speechmomenten? ‘Ik krijg altijd eerst hartkloppingen’, vertelt ze. ‘Maar daarna ben ik heel blij dat mensen luisteren.’   

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Meld je aan voor onze gratis WhatsApp-dienst, download onze gratis app of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren