douche foto Pexels

Lekker lang douchen: heerlijk, maar geen goed idee

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Judie Jaspers
Judie
Jaspers

Drinkwaterbedrijf Vitens slaat alarm: als we niet snel minder water gebruiken, komen we in de toekomst voor grote problemen te staan. Daarom start de club een campagne.

Shampoo. Crèmespoeling. Douchegel. Nog even je benen scheren of je perzikhuidje scrubben. Vind jij het ook zo fijn om heeeel laaang onder de douche te staan? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Volgens Vitens kan het zo niet langer. Ze verwachten dat we in Nederland in 2050 dertig procent meer drinkwater verbruiken dan nu, terwijl het steeds lastiger wordt om het te winnen door bodemschaarste. Simpel gezegd: het water raakt op.

Minuutje korter

Vitens wil, samen met waterschappen Overijssel en Gelderland, mensen nu bewuster maken van hun verbruik. Want de meeste mensen denken dat ze dagelijks veel minder water gebruiken (60 liter) dan ze daadwerkelijk doen (120 liter). De meeste winst valt te behalen in de badkamer, de wc en in de tuin. Tips zijn bijvoorbeeld om een regenton in de tuin te plaatsen (om mee te sproeien) en om de spoelonderbreker van het toilet te gebruiken. Maar met stip op één: KORTER DOUCHEN. Tijdens een gemiddelde douchebeurt van 8,3 minuten verbruik je ongeveer 70 liter drinkwater. Dat is meer dan de helft van het drinkwater dat je dagelijks gebruikt. Douche je een minuut korter, dan bespaar je meer dan 40 liter per week. Dat is ruim 2200 liter per jaar.

Hoe lang douche jij? Deze jongeren vertellen.

Pleun (17): Ongeveer tien minuutjes. Het ligt er natuurlijk aan of ik m’n haar was of niet. Als dat niet hoeft, is het rond de vijf a zes minuten. Ik ben er niet altijd even bewust mee bezig want ik vind niet dat ik superlang douche. Maar als ik een keer wel heel lang heb gedoucht voel ik me daar wel een beetje schuldig over.

Noa (14): Ik probeer niet veel vaker dan drie keer per week te douchen. Ik zet de kraan op het eind vaak zachter, en kouder.

Jaro (13): Ik douche meestal tussen de twee en vijf minuten.

Melanie (16): Ik douche veel te lang. Soms zelfs 3 kwartier. Vooral als ik mijn haar moet wassen. Ik probeer heel vaak wat korter te douchen. Soms lukt dat wel. Maar als ik in het weekend even lekker ga douchen, vliegt de tijd voorbij en is het ineens een half uur later als ik uit de douche kom. Ik denk dat dat komt omdat ik dan sta weg te dromen en te ontspannen. 

Daan (16): Ik vind het milieu best belangrijk. Dus ik probeer ook zo kort mogelijk te douchen. Ik heb zelfs een keer de wekker op vijf minuten gezet omdat ik kort wilde douchen. Het is gelukt. Maar ik vind het belachelijk om iedere dag je wekker te zetten.

Anderen lazen ook: Schreeuwen, dansen en zingen voor het klimaat!

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren