presentatie tips

5 tips tegen presentatie-angst

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Lisette Gerbrands
Lisette
Gerbrands

Onderzoeksbureau Stemmingmakers en RTL Nieuws vroegen ruim 700 jongeren tussen de 12 en 19 jaar over spreken in het openbaar. Wat blijkt? 75,9 procent geeft aan nerveus te worden van spreken voor een groep. Trillende handen of een spontane black-out zijn met deze tips tegen presentatieangst voortaan verleden tijd!

1. Geen onderbroeken van andere mensen

Een veelgehoorde tip is 'Stel je gewoon voor dat iedereen in hun onderbroek zit'. Niet doen! Want waarom zou de onderbroek van je klasgenoten of je docent Nederlands je kalmeren? Probeer liever te denken aan het feit dat je voor mensen staat die net zijn als jij.

2. Weet wat je wilt zeggen

Denk van tevoren na over wat je met jouw presentatie wil zeggen. En sta daar ook achter. Als je iets gaat vertellen wat je zelf totaal oninteressant of stompzinnig vindt, dan komt dat ook zo over.

Mag je geen eigen onderwerp kiezen? Kijk dan of er een onderdeel is wat je wel aanspreekt en verdiep je daar extra in. Zo wordt het leuker én meer interessant. En des te beter kun je jouw boodschap overbrengen.

3. Begin op tijd

Wanneer je jouw voorbereiding uitstelt tot het laatste moment dan zorgt dat natuurlijk voor stress. Begin dus gewoon lekker op tijd, zodat je rustig de belangrijkste informatie bij elkaar kunt zoeken en een overzichtelijke presentatie in elkaar kunt zetten.

4. Oefenen, oefenen, oefenen

Heb je de tekst voor je presentatie af? Oefen 'm dan ook een paar keer! Dat kan met andere mensen erbij, maar je kunt bijvoorbeeld ook prima een presentatie aan je eigen spiegelbeeld geven. Die luistert vaak ook beter ;-)

5. Iedereen vindt het spannend

Misschien merk je vlak voor en tijdens je presentatie aan je lichaam dat je het spannend vindt. Je hebt last van trillende handen, klotsende oksels of rode wangen. Probeer te realiseren dat iedereen het spannend vindt om te presenteren. Het vervelende is alleen dat het er bij iedereen op een andere manier uit komt. Laat het gebeuren en houd het niet tegen, dan wordt het vaak alleen maar erger.

Veel succes met je volgende presentatie, en onthoud: de perfecte presentatie bestaat niet! 

Anderen lazen ook: Zeven tips om je presentatie te rocken.

Altijd op de hoogte blijven van nieuws dat voor jongeren interessant is? Volg ons via WhatsApp, Snapchat, Facebook of Instagram. Of neem een proefabonnement op de krant!

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren

Gerelateerde Berichten