wilhelmus koningshuis volkslied willem-alexander máxima
Stelling

'Het is onzin om alle kinderen verplicht het Wilhelmus te leren'

DEEL DIT ARTIKEL Facebook
Marieke de Jong
Marieke
de Jong

'Wilhelmus van Nassouwe ben ik, van Duitschen bloed, den vaderland getrouwe blijf ik tot in den dood. Een Prinse van Oranje'...uuhh weet je niet meer precies hoe het volkslied verder gaat? Dan ben je niet de enige! En daar moet verandering in komen. Althans, volgens CDA-leider Sybrand Buma. De lijsttrekker wil dat alle kinderen op school verplicht het Wilhelmus leren. Staand!

In landen als de Verenigde Staten en Brazilië beginnen leerlingen er elke dag mee: het volkslied. In Nederland wordt er niet zoveel waarde aangehecht. Waarschijnlijk hoor je alleen sporters het begin weleens zingen. Het Wilhelmus bestaat uit maar liefst vijftien coupletten. Maar vraag iemand het te zingen en velen blijven happeren na het eerste couplet.

Normen en waarden

Hoewel veel mensen het Wilhelmus stiekem niet meer van deze tijd vinden, vindt Buma het juist belangrijk dat alle Nederlanders het volledig kunnen opdreunen. En alleen het uit volle borst meezingen, is niet genoeg. Scholieren moeten het staand in de klas leren. Want: 'Je leert een kind toch niet zittend het Wilhelmus zingen?', zei Buma tegen De Telegraaf.

Volgens de politicus hoort kennis van het volkslied bij de normen en waarden van Nederland. Buma vindt dat veel Nederlanders die de afgelopen jaren kwijt zijn geraakt.

wilhelmus koningshuis volkslied buma
Buma (rechts) kan zelf in elk geval uit volle borst meezingen.

Kritiek

Het plan van het CDA is niet overal even goed ontvangen. Onzin, vindt socioloog Hans Derks het zelfs. Volgens hem brengt het WIlhelmus mensen helemaal geen normen en waarden bij. Het lied gaat namelijk over liefde voor het koningshuis . 'En wat zijn dat voor normen en waarden', zei hij tegen de NOS.

Ook andere historici zien niks in het plan van Buma. Het opleggen van nationalisme (vaderlandsliefde) is verkeerd, omdat mensen zelf willen bepalen waar ze achter staan.

DEEL DIT ARTIKEL Facebook

Reageren